Danijel Bezek: Minilo je 25 let od ustanovitve Zveze slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Objavljeno: .

31.3. 2015 je minilo 25 let, kar je bila v Ljubljani uradno ustanovljena Skavtska organizacija (ZSKSS – Zveza slovenskih katoliških skavtinj in skavtov). Skavtstvo kot mladinsko gibanje je imelo močno tradicijo v Sloveniji že pred 2. svetovno vojno. Kamnik je bil med prvimi kraji, kjer je zaživelo predvojno skavtstvo. Leta 2016 bo minilo natanko 90 let od ustanovitve prve skavtske organizacije v Kamniku. Vse te obletnice kličejo, da osvežimo lepe in prijetne spomine.

Podpisani je del te skavtske zgodbe, saj je pred 25. leti izpeljal aktivnosti, da je prišlo v Kamniku znova do ustanovitve skavtske organizacije. Začelo pa se je takole.

Leta 1989 mi je p. Paskal Gorjup omenil, da se najavljajo družbene spremembe. Demokratične spremembe so odpirale nove možnosti delovanja mladinskih organizacij in gibanj, ki so nekoč že obstajale, pa jih je povojna komunistična oblast prepovedala. Kot posebej zanimive je omenil skavte. Dal mi je priročnik, ki je bil napisan in izdan za zamejske skavte.

Jaz o skavtih nisem vedel veliko. Normalno, da sem iskal stik s tistimi, ki so o tem vedeli več. Tako sem prišel v stik s Petrom Lovšinom. Pripravljal se je na študij arhitekture. On je imel svojo ilegalno skupino skavtov v Ljubljani. Sam je dobil skavtsko formacijo pri zamejskih skavtih v Gorici. Dal mi je veliko uporabnih informacij, predvsem o tem, kako in s kom začeti. Treba je bilo vzgojiti voditeljski kader, ki bo lahko prevzel vodstvene naloge v različnih vejah. Takrat so bile tri veje: volčiči in volkuljice, izvidniki in izvidnice ter popotniki in popotnice. Moje mnenje je bilo, da bodoči voditelji nujno potrebujejo osebno doživetje skavtstva, še posebej, ker ni bilo tradicije, na katero bi se lahko oprli,  oziroma je bila med 2. svetovno vojno in po njej prekinjena. Morda so si takrat nekateri želeli, da bi vse šlo bolj hitro. Nisem želel, da bi v prevelikem zanosu, ki je prisoten na začetku, preveč hiteli.   So bili stegi (temeljna skavtska enota) po nekaterih krajih Slovenije, kjer so to naredili v »hitrem kurzu«. Mogoče je bila ta hitrost mladim všeč in  pisana na njihovo kožo. Toda slej ali prej pride obdobje »pregorevanja«. Kje boš vzel moč in energijo, če ne iz lepih lastnih doživetij? Nad menoj je od samega začetka kot »Demoklejev meč« viselo vprašanje, ali bomo znali sproti zagotavljati nov voditeljski kader, ko bodo odhajali aktualni voditelji. Pri mladih je normalno, da se jim zelo hitro spremenijo življenjske okoliščine (študij, poroka, zaposlitev, odhod v drugi kraj). Tako se v mladinskih organizacij pogosto zgodi, da določena stvar z eno generacijo zraste in tudi usahne, ko ta generacija odide. Tega me je bilo najbolj strah.

Srečanje kamniških skavtskih voditeljev ob 25-letnici ustanovitve ZSKSS v skavtskih prostorih frančiškanskega samostana v Kamniku, 22. 2. 2015

Pri tem moraš imeti tudi nekaj sreče. In imeli smo jo veliko. V mladih, ki so takrat prišli, sem imel čudovite sodelavce. Mogoče se jim nisem nikoli dovolj zahvalil. Pa to rad storim zdaj: »Brez vas bi ne bilo zdaj skavtinj in skavtov v Kamniku. Hvala vam!«.

Kamniški steg skavtinj in skavtov obstaja še danes, so številčni, ob obletnicah me povabijo in takrat se srečam s tistimi, ki smo skupaj zaorali ledino, za katero nismo vedeli, kje in kdaj se bo končala. Ni treba, da se konča. Naj raste in se razvija iz svoje notranje moči in daje še naprej mladim lepa doživetja otroštva in mladosti.    

Tagi/značke: občina Kamnik Demos Danijel Bezek Mamutov steg skavti