Kvartet Krt v Franciji na festivalu »Mines en choeurs« 2017

Objavljeno: .

mines

Letošnjega pevskega festivala Mines en Choeurs v Aumetzu/Francija, ki je trajal od 28. do 30. aprila, se je udeležil tudi Kvartet Krt iz Kamnika. Kvartet sestavljajo Dominik Krt, ki je tudi umetniški vodja kvarteta, Jožef Krt, Primož Stele in Jernej Leskovec.

V skrbno sestavljenem repertuarju, ki je obsegal pretežno pesmi iz vseh slovenskih pokrajin, je ob začetku zazvenela pesem Quam gallina suum parit ovum v Sloveniji rojenega, svetovno znanega skladatelja, Jakoba Petelina Gallusa. S francosko ljudsko pesmijo Gavotte (Au clair de la lune), kateri so se v prvi kitici samodejno pridružili tudi poslušalci, pa se je kvartet želel zahvaliti povabilu na zelo dobro organiziran festival. Nadaljevanje te pesmi je kvartet zapel na zanimivo priredbo Dominika Krta. Ob spremljavi harmonike so predstavili tudi nepozabni slovenski legendi: Slavka Avsenika s pesmijo Kadar bom vandral in Lojzeta Slaka s pesmijo Čebelar. Vse pa so presenetili s petjem ob orgelski spremljavi Dominikove pesmi Mati, vodi nas ti! Koncerti so se vršili v treh mestih pokrajine Lorene - Trieux, Aumetz in Piennes v tamkajšnjih cerkvah. Lepo zveneče štiriglasno petje Krtov, je kar nekajkrat dvignilo poslušalce z bučnim ploskanjem in navdušenimi vzkliki.

 

Prva uradna predstavitev na trgu v Aumetzu Pesem »Slovenec sem« na sprejemu pri županu mesta Aumetz V kapeli kostnice v Verdunu je vsak zbor zapel eno pesem
Rož, Podjuna, Zila v odlični akustiki 100 metrskega preddverja kostnice v Verdunu Odmik iz prostora za nastop v Verdunu in pesem MATI ob stranskih orglah Pesem vinarjem
Še zadnja pesem pred odhodom nazaj domov Vabimo Vas k ogledu projekcije slik, ki so nastale med gostovanjem na festivalu v Aumetzu.

 

Organizatorji festivala so za vse nastopajoče organizirali tudi dva izleta. Vožnja s turistično ladjo po reki Mozeli mimo luxemburških vinogradov je nudila izletnikom prijetno vzdušje ob lepem vremenu in prepevanju na ladijskem krovu. Na koncu je sledil še ogled vinske kleti v Remichu ter pozdrav s penino, ki jo Luxemburžani imenujejo "cremant". Na ogledu Verduna, kjer je v prvi svetovni vojni padlo več kot milijon in dvesto tisoč vojakov, je Kvartet Krt ob spominu na vse padle zapel najprej pesem Doberdob v kapeli, potem pa še Rož, Podjuna, Zila v velikanskem hodniku, kjer sta na vsakem koncu kapela, vmes pa napisi žrtev po kantonih in krajih sveta.  

Po koncertih je sledilo prijetno druženje, kjer so pevci skupaj prepevali in tkali prijateljstva za naslednja srečanja z zbori širom Evrope. Kvartet Krt je prejel ze naslednje povabilo na pevski festival v Carlingford/Irska. Pred tem pa se veselijo njihovega petja rojaki na Švedskem, kjer bodo 1. junija nastopili na koncertu v Stockholmu, 2. junija na čajanki v knjižnici, 3. junija pa na slovenskem binkoštnem srečanju v Vadsteni, kjer je pokopana sv. Brigita Švedska - sozavetnica Evrope.

Tudi Slovenci iz celega sveta, ki se bodo 8. junija srečali na prireditvi "Dobrodošli doma" v Rakičanu pri Murski Soboti, bodo lahko prisluhnili Kvartetu Krt. Tam se jim bo pridružila še njihova prijateljica, ki živi in dela na Švedskem, Danni Stražar.

Več o vzdušju na festivalu pa TUKAJ.

 Tekst in fotografije: Dominik Krt

Tagi/značke: Dominik Krt Kvartet Krt Festival Mines en Choeurs Jožef Krt Primož Stele Jernej Leskovec Aumetz Verdun