France Balantič - slovenski pesnik

Objavljeno: .

Ob 95. letnici rojstva pesnika Franceta Balantiča

France Balantič (29.11.1921-24.11.1943)

V avli Šolskega centra Rudolfa Maistra v Kamniku je zvečer ob 90-letnici rojstva Franceta Balantiča pod pokroviteljstvom Občine Kamnik in v soorganizaciji ŠCRM in Območne izpostave JSKD Kamnik potekala v  slavnostna akademija,  na kateri so počastili spomin na Kamničana, slovenskega pesnika, Franceta Balantiča. Njegovo življenje in delo je v svojem govoru orisal  slavnostni govornik mag. France Pibernik, eden najboljših poznavalcev njegovega pesniškega dela.


Slavnostni govornik France Pibernik,  velik poznavalec pesnika Franceta Balantiča

Producent vrhunskega kulturno-umetniškega programa Tone Ftičar je k sodelovanju povabil: skupino Rudolfi, ki so pod vodstom profesoric Marje Kodra in Tanje Kropivšek pripravili recital Balantičevih pesmi, jazzovskega pianista Gregorja Ftičarja, sopranistko Katarino Lenarčič ob klavirski spremljavi Igorja Vičentiča in MePZ ODMEV Kamnik pod vodstvom Ane Smrtnik, s skladbami Sama Vremšaka na pesemska besediliaFranceta Balantiča, program pa je povezovala  Marta Zabret.

Po končani akademiji so Tone Ftičar in MePZ ODMEV Kamnik prirpavili pripravili kratek kulturni program pred spomenikom Franceta Balantiča, ki ga je občina Kamnik postavila leta 1991 v Novem trgu, Marjeta Humar, ki je  akademijo organizirala, pa je skupaj z županom občine Kamnik Marjanom Šarcem položila venec v spomin na velikega slovenskega pesnika.