Slovesnost v počastitev 20. obletnice slovenskega plebiscita

23. decembra 2010 je bila v Galeriji Mihe Maleša v Kamniku osrednja občinska prireditev v počastitev obletnice slovenskega plebiscita, ki je bil izveden ravno na ta dan pred 20 leti. Prireditev, na kateri so kot govorniki nastopili nekdanji delegat republiške skupščine v letih 1990-92 Jože Berlec, nekdanji predsednik Demosa na Kamniškem Igor Podbrežnik in častni pokrovitelj prireditve kamniški župan Marjan Šarec, je organiziralo društvo Demos na Kamniškem. Za kulturni program je z recitalom pesmi poskrbel Tone Ftičar, zapeli pa so pevci Kvarteta Krt.

Slovesnosti so se poleg župana Marjana Šarca udeležili tudi poslanka DZ mag. Julijana Bizjak Mlakar, načelnik UE Kamnik in nekdanji predsednik Izvršnega sveta Občine Kamnik Miha Novak, častni občani, akterji osamosvojitvenih dogodkov na Kamniškem ter nekdanji in sedanji občinski svetniki in svetnice.

Nekdanji delegat republiške skupščine iz let 1990-92, Jože Berlec, je v svojem govoru orisal ozadja nekaterih odločitev za osamosvojitev ter povedal, da je v začetku tedanja opozicija precej nasprotovala DEMOS-ovim osamosvojitvenim težnjam. Kljub začetnemu nezaupanju pa so kmalu razlike premagali in zelo složno nastopili na plebiscitu, ki je zato prinesel tudi dober rezultat. Po njegovih besedah nam danes manjka enotnosti, ki smo jo imeli takrat. Čeprav smo glede reševanja sedanjih problemov in gospodarske situacije precej neenotni in malodušni, je po Berlečevih besedah potrebno ohranjati optimizem in tako tudi delovati.

Predsednik društva DEMOS na Kamniškem, Igor Podbrežnik je v svojem govoru večkrat izpostavil pomen pokojnega Kamničana Franceta Tomšiča, ki je bil s svojo Litostrojsko stavko decembra 1987 začetnik demokratnično-osamosvojitvenega gibanja, ki je prišlo do izraza že nekaj mesecev po stavki in v nadaljnih treh letih. Predlagal je tudi, da se Francetu Tomšiču (posmrtno) podeli častno občanstvo Občine Kamnik. Ni pa pozabil omeniti tudi kamniško žrtev vojne za Slovenijo, Edvarda Peperka, ki je daroval svoje mlado življenje za samostojno Slovenijo.

Kamniški župan Marjan Šarec je v svojem govoru poudaril potrebo po sodelovanju in iskanju kompromisa med različnimi mnenji, česar dandanes primanjkuje tako na levi kot desni politični strani. Zavzel se je, da bi vrednote slovenske osamosvojitve negovali še naprej, zato je tudi z veseljem sprejel častno pokroviteljstvo nad nocojšnjo prireditvijo.

 

 

 

Vir: Kamnican.si