Deseti Maistrov pohod potekal v pogojih epidemije covid-19

Objavljeno: .

Pohodniki, zbrani pred spomenikom Rudolfa Maistra, pred začetkom 10. Maistrovega pohoda Pred 10. Maistrovim pohodom članov društva general Maister Kamnik in njihovih prijateljev, ki je bil 20. 6. 2020, je društvo pripravilo kratko proslavo, da bi v skromnem obsegu obudili vsaj del tistega, kar smo zaradi epidemioloških omejitev v času epidemije covid-19 zamudili.

Odpadla je občinska proslava, ki jo imamo ob rojstnem dnevu Rudolfa Maistra 29. marca, odpadla je običajna skupščina društva general Maister Kamnik in odpadel je tradicionalni, letos že 10. Maistrov pohod v aprilu. Odločili smo se, da vsaj delček spomina prenesemo na današnji dan in skromno počastimo spomin na našega velikana – generala Rudolfa Maistra ter opravimo tudi pohod, s katerim se spominjamo zmagovitega pohoda našega generala in njegovih soborcev, katerim smo v spomin postavili obeležje v lanskem jubilejnem letu.

Za začetek slovesnosti je kvartet KRT zapel pesem Slovenec sem, ki jo je napisal dr. Gustav Ipavec, uglasbil pa Jakob Gomilšak – pesem, ki smo jo člani Maistrovih društev sprejeli za svojo himno. 

Jože Berlec, predsednik DRM opozoril na pomembne zgodovinske mejnike

Pozdrav udeležencev 10. Maistrovega pohoda in nagovor predsednika DGM Kamnik Jožeta Berleca

Prisotne je pozdravil predsednik Društva general Maister Kamnik Jože Berlec in se spomnil nekaterih pomembnih dogodkov, ki so nekako jubilejni:

  • 25. oktobra letos bo minilo natanko 50 let, kar je mesto Kamnik postavilo veličasten spomenik svojemu častnemu občanu, pesniku in vojskovodji generalu Rudolfu Maistru in na tej slovesnosti je bilo prisotnih še preko 600 Maistrovih borcev.
  • V obdobju 1919-20 je potekala Pariška mirovna konferenca, ki je določila meje tudi v Prekmurju in na Primorskem, 
  • 10. oktobra bo 100 letnica Koroškega plebiscita. 

Za Slovenijo je bilo torej obdobje po koncu prve svetovne vojne koncem leta 1918, leto 1919 in tudi leto 1920 izjemno pomembno.

Seveda mnoge odločitve najvplivnejših ljudi na svetu niso bile ugodne za Slovence, da ne rečem zelo krivične, vendar pa smo jih morali sprejeti in spoštovati. Zanesljivo pa bi bili rezultati za Slovence še mnogo slabši in krivičnejši, če ne bi imeli tako pogumnih mož, kot je bil naš rojak s svojimi somišljeniki. Boleča je bila izguba Primorske, ki pa smo jo po drugi svetovni vojni vsaj del dobili nazaj, ostala pa je boleča izguba Koroške, ki smo jo nesrečno izgubili žal, delno tudi po naši krivdi – krivdi tedanje vlade, iz povsem višjih političnih razlogov pa smo ostali tudi brez Porabja.

Ker spomin na Generala Maistra nismo uspeli počastiti ob njegovem rojstnem dnevu, se ga bomo izdatneje spomnili ob obletnici njegove smrti 26. julija in pa seveda ob državnem prazniku v čast generala Rudolfa Maistra na slovesnosti 23. novembra, ko se spominjamo, kako je novo imenovani general s svojo skromno vojsko razorožil mnogo močnejšo nemško varnostno stražo in jo razpustil.

Po govoru predsednika društva je Dominik Krt recitiral dve Maistrovi pesmi – Prazno srce in Izkušnja, potem pa je kvartet zapel še pesmi Pogodba, ki jo je na besedilo Rudolfa Maistra uglasbil Vinko Krek in pesem Razstanek, ki jo je na besedilo Frana Levstika uglasbil Hrabroslav Volarič.

Pohodnike nagovoril kamniški župan Matej Slapar

Pohodnike je nagovoril tudi kamniški župan Matej Slapar

Gospod župan Matej Slapar je v svojem nagovoru pozdravil vse prisotne in se zahvalil društvu za organizacijo te slovesnosti v spomin generalu Rudolfu Maistru, ki se mu letos še nismo uspeli prav pokloniti - zaradi posebnih razmer so odpadle vse proslave in slovesnosti. Prepričan je, da bomo na slovesnostih, ki jih še imamo  letos v načrtu, primerno počastili Kamniškega velikana.

Dominik Krt je potem zrecitiral še dve Maistrovi pesmi – Pepelimo se in Posmrtna idila, nato pa je kvartet zapel še pesem Dramilo, ki jo je na besedilo Valentina Vodnika uglasbil Dominik Krt in Tam kjer pisana so polja, ki jo je na besedilo Viktorja Markiča uglasbil Danilo Bučar.

Pohodniki so se pred vzponom na Špico zbrali na Šutni pred Maistrovo rojstno hišo

Za zaključek se je predsednik društva vsem sodelujočim in prisotnim zahvalil za sodelovanje in jih povabil na 10. Maistrov pohod mimo Maistrove rojstne hiše, gimnazije generala Rudolfa Maistra mimo Kratne na Veliko Špico, Stari grad in potem nazaj do spomenika, kjer smo pot začeli. Tam je bila skromna malica v bifeju pri Maistru.

Zaradi slabega vremena udeležba na proslavi in pohodu ni bila tako številčna kot normalno, kljub vsemu pa nas je bilo na proslavi prisotnih 30, pohoda pa se je udeležilo 18 članov in simpatizerjev.

 

Tagi/značke: Društvo generala Maistra Jože Berlec Matej Slapar maistrov pohod