Ziljani na obisku v Kamniku

Objavljeno: .

06 1020212

Jožef Pavlič, 13. 10. 2017

Društvo sv. Jakoba Kamnik in Demos na Kamniškem sta v okviru prireditev Socialne akademije 14. oktobra povabila v goste prijatelje iz Ziljske doline. S tem dejanjem sta se jim tudi zahvalila in hkrati odgovorila na obisk Kamničanov 13. maja letos v Ziljski dolini.

Romanje je pripravil popotnik in dobri poznavalec te doline Vido Kregar, obiskovalce pa je po značilnih ziljskih krajih in zelo lepih starodavnih cerkvah z mnogimi znamenitostmi vodil župnik v Bistrici na Zilji Stanko Trap.

Sprehod po Kamniku in obisk frančiškanskega samostana

Ziljane je ob prihodu v Kamnik pozdravil podžupan Matej Slapar. Dopoldne in popoldne so si ob strokovnem vodstvu družno s spremljevalci ogledali Kamnik in okolico, ob 17. uri pa je bilo srečanje z njimi v dvorani frančiškanskega samostana v Kamniku.

Goste iz Ziljske doline in številne druge obiskovalce srečanja z njimi je najprej v imenu Društva sv. Jakoba Kamnik in Demosa na Kamniškem pozdravila dr. Marjeta Humar, ki je ob pomoči članov omenjenih  društev pripravila program njihovega obiska. Za njo je spregovoril član Socialne akademije Tone Lesnik, v imenu kamniških frančiškanov p. Lavrencij Anžel (na začetku je zapel nekaj kitic pesmi Rož, Podjuna, Zila), v imenu gostov pa Pepca Druml, hotelirka in kulturnica iz Bistrice na Zilji, od koder je prišel na obisk tudi tamkajšnji župnik Stanko Trap, edini slovenski duhovnik v Ziljski dolini.

 

Okrogla miza z izbranimi gosti

Zbrani so si najprej ogledali dokumentarni film o kamniškem frančiškanskem samostanu, nato dokumentarni prikaz starih molitev v ziljskem narečju, običaj štehvanja ter bogato ziljsko narodno nošo, prisluhnili pa so tudi ziljskim pesmim. Sledila je okrogla miza z izbranimi gosti: zakoncema Pepco in Ludvikom Drumlom (Stara pošta!), Mileno Pipp, Stankom Trapom in predsednikom Kulturnega društva Zila Urbanom Popotnigom; pridružil se jim je tudi Kamničan Vido Kregar. Pogovor je vodila časnikarka Radia Ognjišče Tanja Dominko. Celodnevno srečanje z Ziljani pod geslom Pozdravljeni, Ziljani, v Kamniku so gostitelji združili z devetim socialnim tednom z vodilno mislijo Delam, da (pre)živim. Na koncu so se udeleženci zbrali pri maši v frančiškanski cerkvi sv. Jakoba, ki jo je ob p. Pashalu Gorjupu daroval Stanko Trap, po njej pa še na prijateljskem pomenku v samostanskih prostorih.

 

Tagi/značke: romanje, Vido Kregar, Stanko Trap, Pepca Druml, dolina Zilje, Tone Lesnik, Socialni teden 2017, Ludvik Druml, Milena Pipp, Urban Popotnig, Tanja Dominko, pater Lovrenc Anžel, pater Pashal Gorjup