Utrinki z velikonočnega liturgičnega koncerta

Objavljeno: .

Dirigent Domik Krt (foto Miro Pivar, http://www.domzalec.si/)

Na Velikonočni ponedeljek zvečer, 28. marca 2016, smo bili povabljeni v t.i. »Emavs« k sveti maši v domžalsko cerkev Marijinega Vnebovzetja, kjer smo se številni prisotni veselili radostne novice o vstajenju našega Odrešenika, sveta maša pa je bila še posebej slovesna, saj so jo pod vodstvom dirigenta Dominika Krta obogatili pevci Cerkvenega mešanega pevskega zbora France Gačnik iz Stranj, Komornega zbora Limbar iz Moravč, glasbeniki Godalnega orkestra Domžale - Kamnik, solistka Andreja Zakonjšek Krt, solist Primož Krt in organist Tomaž Pirnat. 

plakat missa brevis

Duhovna misel Velikega ponedeljka

Zbranim v nabito polni cerkvi je domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, ki je daroval sveto maši, predstavil duhovno misel Velikega ponedeljka. Ta  je posvečena oznanjevanju radostne novice, da je Jezus, ki se je za vse nas žrtvoval in umrl na križu, tretji dan od mrtvih vstal. Veliki ponedeljek je po tradiciji namenjen obiskovanju sorodnikov in prijateljev, s katerimi si delimo to radostno novico. Mag. Svetelj se kljub radosti Velike noči, ni mogel ogniti grozot, ki so se zgodile kristjanom po svetu ravno v času velikonočnih praznikov. 

Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik Stranje, Komorni zbor Limbar Moravče in Godalni orkester Domžale Kamnik z dirigentom Dominikom Krtom (foto Miro Pivar, http://www.domzalec.si/)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praznična maša z glasbeniki pod vodstvom dirigenta Dominika Krta

Izvajalci pod vodstvom dirigenta Dominika Krta, ki so s svojimi talenti na poseben način  slavili Boga in se mu zahvaljevali za njegovo žrtvovanje na križu in vstajenje od mrtvih, so z izbranim liturgičnim programom naredili praznično mašo še bolj slovesno. V njem je še posebej izstopala  Missa Brevis Sancti Joannes de Deo in B skladatelja Josepha Haydna, znamenito Alelujo iz oratorija Mesija skladatelja Georga Friedricha Händla pa so na koncu daritve še enkrat ponovili. Omeniti moramo še solistko Andrejo Zakonjšek Krt, ki je s svojo profesionalnostjo čudovito dopolnila in zaokrožila celoten glasbeni dogodek.

Kvartet Krt (foto Miro Pivar, http://www.domzalec.si/) Andreja Zakonjšek Krt (foto Miro Pivar, http://www.domzalec.si/)

Dominika Krta, ki je še dolgo po koncu koncerta sprejemal čestitke in zahvale prisotnih smo povprašali, kako je prišlo do koncerta v Domžalah. Povedal nam je, da je takšen dogodek sicer želel narediti v Kamniku prav v času praznovanja občinskega praznika, pa so se dogodki okoliščin in izbire lokacije »odvili kar sami od sebe« in nekoliko drugače. Povedal je, da je nekoliko razočaran nad pogoji in samim dojemanjem »amaterstva«, ki vlada v kamniški »jasno določeni kulturni zabarikadiranosti«, zato se ne more prisiliti, da bi deloval v okolju, kjer vlada »ego foušarija« in nekatere pomembne odločitve sprejemajo ljudje, za katere meni, da ne premorejo poštenega, predvsem pa pristnega človeškega odnosa. Prepričan je, da bi lahko podoben program ponudil tudi Kamničanom, sploh, če bi pri njem sodeloval njegov dolgoletni prijatelj in poznavalec tovrstne, pa tudi »Gačnikove ordnunge«, g. Tone Ftičar iz JSKD. Namignil je na »veliki« Mozartov Requem ... Kdo ve ... ?

Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik Stranje, Komorni zbor Limbar Moravče in Godalni orkester Domžale Kamnik z dirigentom Dominikom Krtom (foto Miro Pivar, http://www.domzalec.si/) Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik Stranje, Komorni zbor Limbar Moravče in Godalni orkester Domžale Kamnik z dirigentom Dominikom Krtom (foto Miro Pivar, http://www.domzalec.si/)

Pustimo se presenetiti, morda pa bomo podobnemu liturgičnemu koncertu lahko kdaj prisostvovali tudi v Kamniku.

Tagi/značke: Dominik Krt Georg Friedrich Händel Joseph Haydn Cerkveni mešani pevski zbor France Gačnik Stranje Komorni zbor Limbar Moravče Godalni orkester Domžale Kamnik