Pogovorni večer o Francetu Balantiču

Objavljeno: .

V skladu z Odlokom o ustanovitvi javnega zavoda Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS dne 15.5.2015 (34/15) in v uradnih objavah Aplence, glasila Občine Komenda, z dne 30.4.2015 (4/15), se je z 16. 5. 2015 Matična knjižnica Kamnik preimenovala v Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik.

Nekaj tednov po objavah v uradnih glasilih, ko je knjižnica uskladila vse zapise v skladu z novim imenom in uskladila vse pogodbe s poslovnimi partnerji, se je oglasil ultralevi novičarski portal, ki je z z izredno grobim in žaljivim zapisom izrazil nasprotovanje poimenovanje knjižnice po Francetu Balantiču.

Zapisu na portalu so sledili podobno grobi in žaljivi zapisi na družabnem omrežju, ki so vsebovali elemente sovražnega govora in groženj z nasiljem. Sledila ja napoved shoda ultra levih skupin iz drugih krajev Slovenije. Župan občine Kamnik je temu virtualnemu pritisku na družabnem omrežju podlegel in jim predlagal, da zberejo podipise v podporo ponovnemu odločanju o imenu knjižnice. Zbiranje podpisov se je res začelo v predverju občinske stavbe in predverju knjižnice. Zbiranje se je zaključilo v nejaj dneh, na obeh lokacijah je bilo zbranih manj kot 40 podpisov, vendar predlagatelj, lastnik novičarskega portala, trdi, da je dosegel svoj namen - ponovno odločanje o poimenovanju knjižnice.

Zaradi izredni žaljivega in surovega izražanja manjše skupine ultra levih in radikalnih nasprotnikov poimenovanja knjižnice po enem največjih slovenskih pesnikov, se je zdramila lokalna in celotna slovenska javnost. Vidni slovenski in kamniški kulturni delavci so oblikovali izjavo, časnik.si in Društvo Demos na Kamniškem pa so organizirali pogovni večer z moderatorjem mag. Blažem Otrinom se bodo pogovarjali:  Tone Ftičar, kulturni producent, France Pibernik,poznavalec pesnika Balantiča, Alenka Puhar, publicistka in ddr. Verena Perko, arheologinjo in muzeologinjo.

 Župan Marjan Šarec navaja,daje bila prva obravnava odloka na Občinskem svetu Občine Kamnik 4.  marca 2015. »Zadevo je obravnaval tudi Svet zavoda knjižnice. Druga obravnava, ko je bil odlok sprejet, je bila 8. aprila. Obakrat je Občinski svet potrdil odlok brez glasu proti, torej ne držijo navedbe, da ga je podprla zgolj koalicija. En svetnik je izrazil pomislek o samem postopku, nikakor pa ni bil proti samemu preimenovanju«. Občanom občin Kamnik in Komenda je bila v podpisovanju predložena peticija proti preimenovanju že preimenovane (in v uradnih aktih objavljenega preimenovanja) kamniške knjižnice. 

Sestra pesnika Tilka Jesenik se sprašuje, kdo bo stopil v bran lažem. Izjavo FRANCE BALANTIČ SODI V JAVNI SPOMIN SLOVENSKEGA NARODA so podpisali vrhunski slovenski intelektualci in kulturni delavci, tudi Kamničani so med njimi.

Iz izjave : France Balantič je prehodil tako rekoč vse postaje slovenskega medvojnega križevega pota. Tako ga je groza troglave okupacije najprej pahnila v begunstvo. V želji po narodovi osvoboditvi je z naklonjenostjo gledal na porajajoče se odporniško gibanje v okviru Osvobodilne fronte, zaradi česar je delil usodo tolikih pokončnih Slovencev v taborišču Gonars. Po vrnitvi ga je slednjič spoznanje o izrojenosti prevladujočega slovenskega odporništva, ki se je v labirintu vojne odločilo predvsem za revolucijo in obračunavanje z domačimi ljudmi, pripeljalo v dejaven nastop zoper te strahotne stranpoti. Zato na Balantiča ni mogoče gledati kot na vojaka katere koli strani, marveč kot na Slovenca, ki ga je pogoltnila in ugonobila največja narodova tragedija.

 

Tagi/značke: občina Kamnik France Balantič France Pibernik književnost občina Komenda pesnik knjižnica