Sprejeti moramo različnost, ki je nujen pogoj za ustvarjalno družbo, usmerjeno v življenje

Objavljeno: .

V petek, 27. februarja 2015, je Društvo svetega Jakoba z ljubljanskim nadškofom in metropolitom Stanislavom Zoretom pripravilo pogovor, ki ga je vodil znani televizijski novinar in publicist Igor Jurič. Obisk poglavarja slovenske cerkve je bil izjemen dogodek, ki se ne zgodi vsak dan.

Zvočni posnetek pogovora (avtor posnetka: Dominik Krt):Pater Lavrencij, ki je v uvodu pozdravil svojega sobrata Staneta, danes nadškofa, je med drugim omenil, da bo potrebno razmišljati o večji dvorani, saj sedanja, izjemno lepo opremljena dvorana v drugem nadstropju samostana, pogosto ni dovolj velika, da bi sprejela vse obiskovalce. Tako je bilo tudi tokrat, saj je bil obisk poglavarja slovenske cerkve izjemen dogodek. Ki se ne zgodi vsak dan. Vsak dan se tudi ne zgodi, da bi lahko poslušali, kako naš rojak, ki smo ga nekoč srečevali v šoli in na kamniških ulicah, razmišlja o svojem škofovskem poslanstvu, o razmerah v slovenski cerkvi in o aktualnih družbenih razmerah v Sloveniji in tudi širše.

 

Igor Jurič in nadškof Zore se nista dolgo zamujala z uvodnimi vljudnostmi. Zvedeli smo lahko, kako je gimnazijec Zore vsak delovni dan čakal na avtobus za Tuhinjsko dolino, pa mu je nekega dne sošolec predlagal, da obiščeta cerkev pri kamniških frančiškanih. Prvo srečanje je preraslo v vedno tesnejšo povezanost s frančiškani in končno v odločitev za duhovniški poklic. Nadškofa skrbi današnja odrinjenost vernih na družbeno obrobje, po njegovem je to tudi razlog za manjše zanimanje za duhovne poklice.

Izkušeni voditelj Jurič je spretno povezoval teme, ki so povezane s ključnimi izzivi in dilemami znotraj slovenske in svetovne Cerkve. Dotaknila sta se tudi vprašanja celibata. 

Ta je po mnenju nadškofa blagoslov, saj duhovnikom sploh omogoča, da se v celoti posvetijo svojemu poklicu in v nobenem primeru ne more biti razlog manjšega zanimanja za duhovne poklice. Nadškof je tudi prepričan, da bo spet prišel čas, ko se bo zanimanje zanje, kljub celibatu, povečalo. Toda prej se morajo spremeniti družbene razmere, v slovenski družbi je potrebno sprejeti različnost, ki je nujen pogoj za vitalno, v življenje usmerjeno, družbo.

   

Sogovornika se nista mogla ogniti aktualnih družbenih tem. Nadškof je natančno predstavil manipulacije, povezane z vprašanji šolstva. Povedal je, da ni javnih in zasebnih šol, pač pa so šole v državni ali  zasebni lasti, v katerih poteka javni šolski program, šole v zasebni lasti pa so za državo dodana vrednost, saj v njih financira samo izvajanje programa, ne nosi pa stroškov investicij in vzdrževanja.

Nadškof Zore je tudi povedal, da se je po sprejemu škofovskih dolžnosti že srečal z najvišjimi predstavniki države, s katerimi si želi tvornega sodelovanja, ki pa mora temeljiti zgolj na temelju vzajemnega spoštovanja resnice. Omenil je, da se ne strinja z ustavnimi spremembami, ki posegajo družino, ki je eden od temeljev katoliške vere in je tudi temelj naroda. Ni mu razumljivo, da se mladi vedno bolj izogibajo zakonski zvezi, istospolni pa naj bi si to tako želeli. Opozoril je, da lahko otroci vsestransko zrastejo in dozorijo le ob očetu in mami, da imajo otroci človeške pravice in niso pravica svojih staršev. To pa so vprašanja, kjer Cerkev ne more popuščati in bo šla na okope.

Izjemno zanimiv je tudi nadškofov pogled na čedalje bolj intenzivno sekularizacijo evropske družbe z njenim hkratnim upadanjem vitalnosti, v drugih delih sveta pa je Cerkev v vzponu. Po njegovem smo priča velikim selitvam narodov, v Evropo prihajajo ljudje z jasno izraženo vero in visoko izraženo voljo do življenja. V prihodnji Evropi celo vidi misijonarje iz drugih delov sveta, ki bodo prihajali oznanjat Kristusa. Skratka obrnjen svet.

Igor Jurič je naslovil še vrsto drugih zelo zanimivih vprašanj in na vsa je nadškof Zore tudi odgovoril. Med drugim nam je nadškof predstavil svoje videnje Boga, ki nikoli ni bil strogi oče, pač pa nekdo, ki verjame v človeka in mu dopušča, da prevzema odgovornost za svoja ravnanja. Skratka odlično izhodišče za postno premišljevanje, kaj lahko vsak od nas naredi za boljši in bolj pravičen svet.

Foto: Matevž Skamen

Test: Igor Podbrežnik

Tagi/značke: občina Kamnik MatejTonin Stanislav Zore, nadškof Zore IgorJuriič