Alenka Juvan: Spomini Andreja Zlobca v Maistrovi hiši

Objavljeno: .

Dušica Kunaver je zbrala, uredila in v štirih knjigah z naslovom V vihri petih vojn izdala očetove spomine. Zapisi klenega Kraševca so povezani z usodnimi trenutki slovenske zgodovine. V bojih za severno in južno mejo beremo  avtorjeve spomine, kako se je fant pridružil prostovoljcem generala Maistra. Kot prostovoljec je pozneje sodeloval tudi v bojih na jugoslovansko-albanski meji. Zbirka je zapis edinega Slovenca, ki je doživel in preživel pet vojn prejšnjega stoletja.

Na 7. Maistrovem večeru v rojstni hiši Rudolfa Maistra (Spomini Andreja Zlobca, Maistrovega borca, ki je previharil kar pet vojn) so se spet vrnili v čas izpred sto let, čas velike vojne, ki je prinesla grozo, smrt in sovraštvo med ljudi. Pa vendar se v življenju vedno najdejo ljudje, ki kljub vsemu ohranijo človečnost. Take vrste človek je bil tudi Andrej Zlobec, oče tokratne predavateljice gospe Dušice Kunaver (pisateljice, publicistke, zbirateljice in raziskovalke slovenskega ljudskega izročila), ki ga je njegova življenjska pot peljala kar skozi pet vojn. Vse to burno dogajanje, nenavadna doživetja, strah in stisko vsakdana v tistih časih je zapisoval v svoj dnevnik, v svoje spomine. Skrbno, tako da je ohranila povsem avtentično očetovo besedilo v rokopisu, jih je uredila v zbirki 4 knjig pod naslovom V vihri petih vojn.

Andrej Zlobec pa je bil tudi Maistrov borec za severno mejo. Maistra je osebno poznal, se večkrat pogovarjal z njim. Doma jim je pripovedoval, kako zelo so vojaki Maistru zaupali in ga oboževali. Bil je njihov idol. O vsem tem, prepletenem z živimi spomini na svojega očeta, Andreja Zlobca, ki je kljub vsemu hudemu, ohranil toliko veselja in vere v dobroto v svojem srcu, je Dušica Kunaver obiskovalcem v generalovi rojstni hiši pripovedovala več kot uro dolgo. Nato pa so vsi skupaj še glasno razmišljali o tragičnem in človeka tako nevrednem ravnanju, ki se imenuje vojna.

Tagi/značke: I. svetovna vojna Rudolf Maister Dušica Kunaver