Odkritje spominske plošče Rudolfu Maistru 4. septembra 1938 v Kamniku

Objavljeno: .

V Kamniku je bila 4. septembra 1938 velika slovesnost, Veliki narodni tabor. O dogodku poročata takratna časopisa, vladni Slovenec in opozicijsko Jutro. V sklopu prireditve je bila na rojstni hiši generala Rudolfa Maistra na ta dan odkrita spominska plošča. Slovenec je objavil tudi sliko te spominske plošče, tako da ni ugibanj, kako je izgledala in v kakšnem okvirju je plošča takrat bila.


Spominska plošča na generalovi
rojstni hiši na Šutni v Kamniku, 1938

Odkritja spominske plošče
se je udeležilo več tisoč ljudi
Maister
Slavnostni govornik ob odkritju plošče
je bil dr.Dominik Žvokelj

Spominska plošča na obnovljenem
pročelju rojstne hiše v Kamniku, 2004

Po poročanju časopis Slovenec 5. septembra 1938, je bilo odkritje uvodna svečanost ob priliki Velikega narodnega tabora v Kamniku, 4. septembra 1938, ki ga je organizirala takrat vladajoča stranka JRZ pod pokroviteljstvom ministra in narodnega voditelja dr. Antona Korošca. Po oceni novinarja se je svečanosti udeležilo okrog 7000 ljudi. Po slovesnem odkritju plošče na Maistrovi rojstni hiši na Šutni se je od tam razvil sprevod z narodnimi nošami, gasilci. Slovenskimi fanti in dekleti v slavnostnih krojih ter okrog 250 dijakov počitniškega društva Bistrica, do Glavnega trga. Po maši, ki jo je daroval kanonik dr. Klinar, je sledil narodni tabor, na katerem sta zbranim govorila takratni ban dravske banovine dr. Marko Natlačen in pisatelj Fran Šaleški Finžgar. Govor bana dr. Natlačena je Slovenec objavil v celoti dne 7. septembra 1938, govora pisatelja Franca Šaleškega Finžgarja pa ne.

V Slovencu sta poleg že omenjene slike spominske plošče objavljeni še dve sliki in sicer pogled na množico, zbrano na Glavnem trgu, ter slika angleškega ministra g. Lansburyja v spremstvu generalovega sina Hrvoja Maistra. Angleški minister, ki se je udeležil odkritja, je prišel v Jugoslavijo na pogovore s takratnim regentom Knezom Pavlom na Brdu, kamor je takoj po maši na trgu tudi odpotoval.

Članek posveča odkritju spominske plošče le manjši del sestavka. Od gostov poimensko navaja le bana dr. Natlačena ter oba sinova generala Maistra: Hrvoja in Boruta, od prisotnih organizacij pa Zvezo Maistrovih borcev, Klub koroških Slovencev, Legijo koroških borcev in Zvezo bojevnikov. Omenja se pozdravni govor kamniškega župana g. Nandeta Novaka in slavnosti govor dr. Dominka Žvoklja, a brez poudarkov vsebine.

Bolj zanimivo pa je, da izvemo precej več o spominski slovesnosti ob odkritju iz časopisa Jutro z dne 5. septembra 1938. Ker je bilo Jutro glasilo politično nasprotne stranke tisti, ki je organizirala narodni tabor, se je novinar omejil le na spominsko slovesnost, medtem ko narodnega tabora, ki je bil zatem na Glavnem trgu (razumljivo) sploh ne omenja. Članek je kar dolg in najprej izvemo, da je bilo mesto lepo okrašeno in da je prireditev, ki se je začela po prihodu kamniškega vlaka ob 9. uri prenašal v živo tudi radio Ljubljana. Uvodno pesem "Slovenska zemlja" je zapelo prvo slovensko pevsko društvo Lira, nakar je kamniški župan g Nande Novak pozdravil častne goste: zastopnika kralja general-majorja Žiko Arandjeloviča, bana dravske banovine dr. Marka Natlačena, poveljnika mesta Kamnika polkovnika Paunoviča in druge goste, med katerimi je bil ob oknih Kratnarjeve hiše tudi že omenjeni angleški minister Landsbury.

Slavnostni govornik dr. Dominik Žvokelj je proslavljal generala Maistra kot odločnega narodnjaka, vojščaka in pesnika. Po stihih iz Maistrove oporoke "Naši mejniki" "Meča ne dajte nikoli iz desnice, naše pravice nikoli iz zenice", je bila plošča odkrita. Na konzolo pod ploščo je bil položen lovorjev venec kamniške občine, spominske vence so položili še Zveza Maistrovih borcev, Legija koroških borcev ter Zveza bojevnikov. Klub koroških Slovencev pa šopek iz prekras­nih rdečih nageljnov. Po pozdravih raznih drugih zastopnikov so z enominutnim molkom počastili spomin na nekdanjega generala in njegove borce ter vse borce za svobodo. Prirediteljem in zbranim se je zahvalil sin generala Hrvoje Maister, pevsko društvo Lira pa je z Jenkovo "Molitvijo" zaključilo slovesnost.
V članku je tudi omenjeno, daje vzidana plošča izdelana po načrtu g. Sadnikarja, ki je sam izdelal pozlačeni grb mesta na zgornjem delu kamnitega okvirja. Dr. Niko Sadnikar pa popravlja novinarja, ker se spominja, da je osnovni načrt napravil arhitekt Plečnik, ki je tudi izbral za ploščo podpeški kamen. Kot pa se vidi, tovrstni kamen časovno ni prav obstojen in bo zato treba ustrezno obnoviti tudi ploščo. Spominska plošča je bila ponovno vzidana v letu 1969 z navadno konzolo za obešanje vencev, vendar brez kamnitega okvirja in grba. Originalna konzola pa je ohranjena in shranjena pri dr. Sadnikarju, medtem ko se grb, ki ga je napravil g. JN Sadnikar iz mavca in ga sam pozlatil, ni ohranil.

Slavnostni govornik ob otvoritvi je bil dr. Dominik Žvokelj (oče avtorja tega sestavka), takrat odvetnik v Kamniku (na sliki iz leta 1938). Ta čast ga ni doletela samo zato, ker je bil znana družbeno in politično angažirana osebnost ter poleg tega izredno dober govornik na prostem, temveč tudi zato, ker je bil prav v času Maistrovih bojev za severno mejo telegrafist pri Narodnem svetu Slovenije. Zato je poznal marsikatera odločna, pa tudi tista, obotavljiva navodila Narodnega sveta v podporo generalu Maistru. Po vojni je dobil tudi častno priznanje Društva Maistrovih borcev.

Za osvežitev zgodovinskega spomina pa še to:
V Slovencu je omenjeno, da je v slavnostnem sprevodu sodelovalo tudi 250 dijakov počitniškega društva Bistrica. To društvo je namreč prejšnji dan, 3. septembra 1938, praznovalo 25-letnico svojega obstoja, zato se je zbralo v Kamniku tolikšno število dijakov. Po slavnostnem zborovanju v Kamniškem domu pa so odkrili spominsko ploščo Juriju Japlju na Polčevi hiši v Maistrovi ulici, kjer je bila nekdaj njegova rojstna hiša. Plošča je bila verjetno odstranjena med vojno. Sedanjo ploščo na hiši je postavilo Turistično društvo Kamnik leta 1985.

Po odkritju plošče je šel slavnostni sprevod na Glavni trg pred Kamniški dom Povorka narodnih noš - pomemben in zanimiv del sprevoda Na Glavnem trgu pa se je zbrala množica nekaj tisoč ljudi. Sledili so maša in govori.

Avtor sestavka: Janez Žvokelj, fotografije prireditve leta 1938: arhiv družine Žvokelj; množica ob odkritju plošče: arhiv Primož Hieng; (povzeto po http://castni.nakamniskem.si/)

Tagi/značke: občina Kamnik Rudolf Maister Društvo generala Maistra Slovenec Jutro