demos zbornik cas pocasi brise tomsic njegov cas prelomna leta balantic.jpg blagoslov.jpg

V počastitev občinskega praznika izšel ponatis knjižne uspešnice Čas počasi briše

Objavljeno: .

cas pocasi briseZaložba Društva Demos na Kamniškem je v počastitev praznika Občine Kamnik, ki je posvečen velikemu Kamničanu Rudolfu Maistru (29. 3. 1874 - 26. 6. 1934), izdala ponatis knjižne uspešnice Čas počasi briše.

V knjigi so zbrana pričevanja še živečih kamniških in komendskih prisilnih mobilizirancev v nemško vojsko med drugo svetovno vojno, pisma, dnevniki, fotografsko gradivo ter spomini sorodnikov in znancev na padle, umrle ali izginule mobilizirance; del prispevkov je nastal tudi na podlagi še živega spomina na mobilizirance. Nekateri od njih so v letih 1941– 1945 služili kar v treh vojskah: najprej v starojugoslovanski, nato v nemški na vzhodni fronti in na koncu v partizanski. Nekateri so se celo znašli v ruskih partizanskih enotah, ki so delovale daleč zadaj za frontnimi črtami.

Vodilo uredniškega odbora, ki sta ga vodila dr. Marjeta Humar in mag. Igor Podbrežnik, je bilo ohranjanje vedenja, kaj se je dogajalo, saj naj bi takšen zgodovinski spomin omogočal »popravo krivic in ozdravljenja ran iz preteklosti« in s tem zdrave temelje za prihodnost. V knjigi je objavljeno 22 pričevanj prisilno mobiliziranih v nemško vojsko med drugo svetovno vojno iz občin Kamnik in Komenda. V uvodnem delu so o prisilni mobilizaciji v nemško vojsko poleg urednikov knjige prispevke objavili dr. Janez Juhant, ddr. Verena Perko, Matej Stele in Andrej Kotnik. Dr. Marjeta Humar izpostavlja tragedije ljudi in njihovo zaznamovanost po koncu vojne, dr. Janez Juhant pogum prisilno mobiliziranih, da javno spregovorijo, dr. Jože Urbanija boj za golo preživetje. Najbolj ganljivi so zlasti prispevki, ki so jih zapisali mobiliziranci Florjan Koželj, Franc Primožič in Milan Nograšek. Nograšek, ki je izkusil tudi sibirsko taborišče za vojne ujetnike, je med drugim povedall:

»Ljudje niso ne rdeči ne črni, so slabi in dobri. Vsak dan se Bogu zahvalim za rešitev iz taborišča.«

Knjigo lahko naročite: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Leon Pirman 041 663 482

Tagi/značke: prisilna mobilizacija čas počasi briše Založba Demos na Kamniškem praznik Občine Kamnik